2022-03-14 11:49:35• hírek • Bede Emőke

Az állami gondozásban nevelkedő gyerekeket különösen nagy veszély fenyegeti

Az Ukrajna háború sújtotta területein rekedt gyerekeket fokozottan ki vannak téve az éhezésnek, a hidegnek és az emberkereskedelemnek. A becslések szerint a menekültek fele még kiskorú, akik között sajnos olyanok is akadnak, akik felnőtt kísérő nélkül hagyták el az országot. Ugyanakkor több mint 100 ezer ukrán gyerek él árvaházakban és egyéb intézményekben, és sajnos koránt sem biztos, hogy e körülmények között az ő megmentésükről is gondoskodik majd valaki – derül ki a Mentsétek meg a Gyerekeket civil szervezet hétfői közleményéből.

Mint írják, európai szinten Ukrajnában a legmagasabb az állami gondozásban nevelkedő gyerekek aránya, nem kevesebb mint 1,3 százalék. Sokan közülük a háború miatt ezekben az intézményekben rekedtek, ahol koránt sincsenek biztonságban, hisz a rakéták nem kímélik az árvaházak falait és a bennük élőket sem (pl. február 25-én találat ért egy árvaházat).


Az Ukrajnát ért katonai agresszió miatt már több mint 2,6 millióan döntöttek úgy, hogy addigi életüket hátrahagyva menekülnek, és Romániában, Lengyelországban, Szlovákiában, Magyarországon vagy Moldovában várják ki az események végét.


A Mentsétek meg a Gyerekeket civil szervezet a háború kirobbanása óta azon dolgozik, hogy azonosítsák a szétszakadt családokat, és segítsék a gyerekeket abban, hogy megtalálják a szüleiket vagy barátaikat. Mint írják, úgy a határátkelőknél, mint a menekülttáborokban nagy szükség van most a gyors humanitárius segítségre, információkra és érzelmi támogatásra, és különösen igaz az azoknak a gyerekeknek az esetében, akik az állami intézmények falai közül menekültek a szomszédos országokba.  Az orosz megszállás óta a szervezet 6998 kiskorúnak és 6038 felnőttnek (nők, idősek, szétszakított családok) nyújtott segítséget.


A belügyminisztérium tájékoztatása szerint vasárnapig 3753 menekültjogi kérelmet iktattak Romániában. Ezzel kapcsolatban a Mentsétek meg a Gyerekeket hangsúlyozza, hogy az országba érkező menekültek többsége csak átutazóban van, saját kocsival vagy gyalogosan vágnak neki a nyugatabbra fekvő országokba vezető útnak.


Azokat, akik saját személyautóval nem rendelkeznek, általában a katasztrófavédelem kisbuszaival szállítják el az IGSU által felállított mobiltáborokig vagy a bevándorlási felügyelőség által üzemeltetett központokig. A csoportok többnyire teljesen kimerült állapotban érkeznek a határhoz, ahol elsősorban olyan gyakorlati információkra van szükségük, mint pl. hogy hogyan juthatnának el Románia más területeire vagy más európai országokba, milyen segítségre számíthatnak itt, illetve milyen szálláshelyeken húzhatják meg magukat.


Jogi szempontból egyébként minden ukrajnai menekült a román állam védelmét élvezi. Ez azt jelenti, hogy amennyiben nincsenek személyes irataik (biometrikus útlevél, személyazonossági igazolvány vagy születési anyakönyvi kivonat) vagy menekültstátusért folyamodnak, a hatóságok a bevándorlási irodához irányítják őket tovább, ahol ideiglenes személyazonossági dokumentumokat kaphatnak.


Hogyan segít a határátkelőknél a Mentsétek meg a Gyerekeket?


A menekültként érkező gyerekek számára a civil szervezet alapélelmiszereket, tisztálkodási szereket, lábbelit és ruhákat, pelenkát, cumit és cumisüveget, babahordozót, babakocsit, melegvizes termoszt, játékokat, plédeket ajánlott fel azonnali segítségként. Az édesanyák ingyenes SIM-kártyát kaptak a mobilszolgáltatók jóvoltából, ugyanakkor mindannyian kérhették tolmács és tanácsadók segítségét is. Ez különösen azoknak jött jól, akik a menekültjogi kérelemmel, az utazási lehetőségekkel, kórházakkal vagy menekülttáborokkal és -központokkal kapcsolatos kérdésekre kerestek választ.


A Mentsétek meg a Gyerekeket kilenc határátkelőhelyen, köztük a Szatmár megyei Halminál is csatlakozott a menekülteket segítő tevékenységekhez, ugyanakkor öt menekültközpontban és két mobiltáborban is segítik az oda érkezőket, különös tekintettel azokra, akik kisgyerekkel vannak.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: